Huren Melden Leerlingvolgsysteem Tickets / Inschrijven Zaanse Experience

Zaans Sportcongres 2023 De vitale sportvereniging, een leven lang bewegen

14-09-2023

Sportbedrijf Zaanstad nodigt u uit voor het derde Zaans Sportcongres met als thema: De vitale sportvereniging, een leven lang bewegen

Vitale sportverenigingen hebben veel ballen omhoog te houden. Dit vergt een aanzienlijke investering. Om de sportverenigingen op weg te helpen organiseert Sportbedrijf Zaanstad het Zaans Sportcongres op 18 oktober. Dit congres biedt informatie en geeft handvatten voor een vitale(re) sportvereniging.

Tijdens het plenaire programma komen diverse sprekers aan het woord waaronder talentontwikkelaar Bart Heuvingh en wethouder Gerard Slegers, daarna volgt iedereen twee zelf geselecteerde workshops gericht op maatschappelijke thema’s als: breed motorische ontwikkeling, gezonde kantine, talentontwikkeling, toekomst bestendige vereniging.

Dagvoorzitter Sanne van Dongen is presentator bij ESPN en ex-topsporter. Ze speelde zo’n vijf jaar Eredivisie basketbal voor Landslake Lions en met haar team twee keer Nederlands kampioen. Daarnaast studeerde Sanne Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze startte haar journalistieke loopbaan bij NOS Sport, om in 2021 de overstap te maken naar sportzender ESPN.

Verenigingsbestuurder, sporttrainer of een Zaanse sportrelatie? Kom dan op 18 oktober naar het sportcongres in Topsportcentrum De Koog.

Werkwijze:


Lees het programma goed door en kies twee workshops. Onderaan deze pagina staat het aanmeldformulier en kunnen twee workshop voorkeuren aangeven worden.

PROGRAMMA

18:30 uur Inloop


19:00 uur Welkom Dagvoorzitter Sanne van Dongen gaat in gesprek met Gerard Slegers (wethouder sport) en Ivonne van Tuijl (directeur Sportbedrijf Zaanstad) over de vitale sportvereniging.


19:25-19:45 uur Presentatie groeimindset door Bart Heuvingh (Topsportbegeleider AZ en eigenaar SportMindset)


19:45 -20:30 uur Eerste workshop ronde


20:30-20:45 uur  PAUZE


20:45-21:30 uur  Tweede workshop ronde


21:30-22:00 uur  Plenaire afsluiting


22:00-22:30 uur Borrel


Workshops:


In twee workshop rondes helpen professionals in het vinden van antwoorden op actuele bestuurlijke uitdagingen. De eerste ronde start om 19:45 uur, de tweede ronde om 20:45 uur. Om 20:30 uur is er een korte pauze en wissel van workshops. Kies uit de volgende workshops:

RONDE 1:


1. Positief coachen (voor trainers)
“De rol van trainers is enorm groot. Uit onderzoek blijkt dat één van de meest voorkomende redenen waarom sporters stoppen is omdat ze de training of de trainer niet leuk vinden”. Tijdens deze korte interactieve workshop laten we zien wat positief coachen is. Soms is er de misvatting dat positief coachen alleen maar complimenten geven is, maar dat is niet zo. Bij positief coachen gaat het om de manier waarop je iets brengt. We kijken naar hoe je als coach een relatie opbouwt met je spelers en hoe je van daaruit ook lastige situaties aan kan pakken.

Sascha Werlich, oud-bondscoach rugby (dames), opleider bij de rugbybond en Sportpedagoog bij De Sportpedagoog

2. Ouderenaanbod
Is er binnen de club een speciaal ouderenaanbod? Deze doelgroep is groeiende. Deze workshop geeft tips en tricks over mogelijkheden om binnen de vereniging aanbod te creëren voor iedere doelgroep en hoe het Ouderenfonds ondersteuning kan bieden.

Carlie van Teeckelenburgh projectmedewerker bij het Ouderenfonds

3. De Gelukkige vereniging = VOL
Kun je succesvoller zijn dan gelukkig? Job van Eunen inspireert op energieke wijze. Job laat zien hoe je jouw vereniging op een heel andere manier kunt bekijken. Moeite om de goede mensen te behouden? Gedragen leden zich als consument en zijn ze maar weinig betrokken? Het kan totaal anders! Met deze workshop laten we op verrassende en enigszins chaotische wijze zien hoe jouw vereniging een gelukkige toekomst tegemoet gaat. Een toekomst waar leden zich gedragen als eigenaar van de vereniging. Bestuurders laat je inspireren door Job!

Job van Eunen adviseert en ondersteunt organisaties, binnen de wereld van sport

4. Gezonde sportomgeving
Een gezond kantine aanbod creëren, zonder dat dit ten koste gaat van de omzet en en zonder dat je veel hoeft weg te gooien? Team:Fit vertelt hoe jouw club stappen kan zetten in het zorgen voor een gezonde sportomgeving. Naast de gezonde kantine is er ook aandacht voor een rookvrije sportaccommodatie.

Eva Hovenkamp TEAM:FIT coach, oud-olympisch sprintster

5.  Groeimindset (voor trainers of leden TC)
Workshop voor trainers en coaches waarbij ontwikkeling van eigen talent en vaardigheden van trainer/coach centraal staan. Wil jij als trainer/coach weten hoe (talent)ontwikkeling werkt en hoe jij zelf een groeimindset kan realiseren om de sporters te helpen tot een betere versie van zichzelf?

Bart Heuvingh (Topsportbegeleider AZ en eigenaar SportMindset)

6. Armoede op de club
Iedereen moet kunnen sporten en sport is voor iedereen. 

Voor gezinnen met een laag inkomen is sporten vaak een onbetaalbare luxe. Sportverenigingen kunnen, sport- en spelactiviteiten aan deze gezinnen aanbieden via de ZaansePas. De ZaansePas, is de opvolger van de Meedoen Zaanstad regeling en beschikbaar voor jong en oud.

Jochem Immerzeel initiator van de ZaansePas en Olivia Wijdenbosch van voetbalclub Rood-Wit Zaanstad. Vooral bestuursleden en trainers hebben belang bij deze workshop. 

RONDE 2:

1. Breed motorisch ontwikkelen (voor trainers of leden TC)
Het Athletic Skills Model (ASM) is een andere manier van denken over bewegen voor de top- & breedtesport, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg. In de workshop staan ontwikkeling van eigen talent en vaardigheden van de trainer/coach centraal. Wil jij als trainer/coach weten hoe je het ASM concept in jouw training kunt verwerken? Volg deze workshop!

Yordi Vermaat Education Manager Athletic Skills Model

2. Aangepast sporten (zitvolleybal is voor iedereen)
Aanbod en faciliteiten voor alle sporters

Is aangepast sporten al ingebed bij jullie sportvereniging, welke aanbod en faciliteiten zijn er zodat iedereen kan mee doen en zich thuis voelt? Luister naar de ervaring van volleybalvereniging VV Zaanstad en ervaar zelf hoe zitvolleybal door iedereen gespeeld kan worden.
Angelique Kreulen voorzitter van VV Zaanstad en promotor van zitvolleybal in Zaanstad.

Extra informatie: u ervaart zelf hoe leuk zitvolleybal is!

3. Toekomstbestendige sportverenigingen = VOL
Insipratie voor verenigingen
Leden worden steeds meer consumenten. Hoe zorg je dat leden blij zijn met de vereniging en vice versa? Het proefschrift van Resie Hooijmakers over dit vraagstuk geeft inzichten en antwoorden.
Wie anders dan Resie kan de Zaanse sportverenigingen op interactieve wijze inspireren hoe zij de vereniging toekomstbestendig kan maken? Bestuurders kunnen na het bijwonen van deze workshop direct aan de slag!
Resie Hoeijmakers is Promovendus toekomstbestendigheid sportverenigingen bij Mulier Instituut/Universiteit Utrecht

4. Verduurzamen van de club
Hoe start een vereniging en wat zijn de subsidie mogelijkheden
De energierekening van clubs stijgen. Om de kosten te beperken zijn er verduurzamingsmogelijkheden zoals zonnepanelen, led verlichting en warmtepompen. Dit zijn echter behoorlijke investeringen. Waar begin je? Er zijn wel subsidiemogelijkheden, maar hoe vraag je die aan? En kan je niet samenwerken met andere clubs?

Tom Grootjen van SAENZ heeft ervaring met verduurzamingstrajecten en kent de subsidiemogelijkheden

5. Ledenwerving doe je zo!
Nederlands grootste schoolkorfbaltoernooi zorgt voor grote aanwas jeugdleden

Tijdens deze interactieve workshop leer je, dat met hagel schieten niet werkt. Lisanne Stange organisator van het grootste schoolkorfbaltoernooi legt gericht contact met scholen en verenigingen, waardoor ruim 2.000 kinderen deelnemen en in contact komen met korfbal. Bestuurder van een sportvereniging? Meld je aan voor deze workshop!

Hoofd commissie/organisator schoolkorfbal Lisanne Stange van KVZ’23

6. Vrijwilligerscoördinatie
De lifeline voor de club, wordt steeds schaarser

Vrijwilligers zijn van levensbelang voor elke club, ze worden echter steeds schaarser. Het goed coördineren van het werven en behouden van vrijwilligers wordt daardoor steeds belangrijker. Zaankantersvoorelkaar geeft een workshop over het inrichten van vrijwilligerscoördinatie voor de club. Deze workshop is bijzonder interessant voor bestuurders van sportverenigingen.
Giovanni Masetti  welzijnsmedewerker bij Zaankantersvoorelkaar

Voor de workshops is een beperkte capaciteit, meld je snel aan om nog veel keuze te hebben! Aanmelden kan tot 11 oktober.
Locatie: Topsportcentrum De Koog, Wezelstraat 7, 1541 LZ Koog aan de Zaan

  REGISTREREN


  Functie:


  Telefoonnummer:*

  WORKSHOPS SELECTEREN:

  Geef hieronder aan welke twee workshops de voorkeur hebben:

  RONDE 1:*

  1. Positief coachen (voor trainers)2. Ouderenaanbod4. Gezonde sportomgeving5. Groeimindset (voor trainers en TC)6. Armoede op de club

  RONDE 2:*

  1. Breed motorisch ontwikkelen (voor trainers en TC)2. Aangepast sporten4. Verduurzamen5. Ledenwerving6. Vrijwilligerscoördinatie
  OPMERKING:


  * Deze velden zijn verplicht

  Deel dit bericht:

  Openingstijden receptie


  De openingstijden voor het vrijzwemmen en andere activiteiten vindt u via de activiteitenoverzichten van de zwembaden.

  OPENINGSTIJDEN RECEPTIE

  zwembad De Slag

  Maandag 9.00 - 20.30 uur
  Dinsdag 9.00 - 20.30 uur
  Woensdag 9.00 - 20.30 uur
  Donderdag 9.00 - 18.00 uur
  Vrijdag 9.00 - 20.30 uur
  Zaterdag 9.00 - 14.30 uur
  Zondag 10.15 - 12.00 uur

  zwembad Zaangolf

  Maandag 7.00 - 21.30 uur
  Dinsdag 7.00 - 21.30 uur
  Woensdag 7.00 - 21.30 uur
  Donderdag 9.00 - 21.30 uur
  Vrijdag 7.00 - 21.30 uur
  Zaterdag 8.00 - 16.30 uur
  Zondag 10.00 - 16.30 uur

  zwembad De Crommenije

  Maandag Opening 2017
  Dinsdag "
  Woensdag "
  Donderdag "
  Vrijdag "
  Zaterdag "
  Zondag "
  venster sluiten