Huren Melden Leerlingvolgsysteem Tickets / Inschrijven Zaanse Lente Experience

Veilig Sportklimaat


Over Veilig Sportklimaat

Gemeente Zaanstad, GGD Zaanstreek-Waterland en Sportbedrijf Zaanstad starten preventie campagne Veilig Sportklimaat Zaanstad

Campagne: ”Jij bent Goed Bezig” maakt gedrag bespreekbaar en biedt een meldpunt voor een veilig sportklimaat
Gemeente Zaanstad, GGD Zaanstreek-Waterland en Sportbedrijf Zaanstad zetten zich in voor een veilig sportklimaat.

Het streven is een sportklimaat waarin iedereen de verbindende kracht en het plezier van sport ervaart. Een sportklimaat waarin duidelijk is wat (on)wenselijk of (on)sportief gedrag is en waar sporters, vrijwilligers en bezoekers zich veilig voelen. Met de nadruk op een positief en veilig sportklimaat, waarin ontoelaatbaar gedrag bespreekbaar is en samen kan worden aangepakt.

‘Alles is Bespreekbaar’ is het wenselijke sportklimaat. Dit thema wordt kracht bijgezet met het centrale meldpunt veiligsportklimaatzaanstad@ggdzw.nl en ondersteund met de campagne ‘Jij Bent Goed Bezig’ waarin iedereen een spiegel wordt voorgehouden en goed gedrag wordt beloond.

Campagne: Veilig Sportklimaat Zaanstad
Voor bestuurders, leden en bezoekers van sportverenigingen is de brochure Veilig Sportklimaat Zaanstad ontwikkeld deze brochure wordt de campagne beschreven, met daarbij de zes thema’s:

Erkenning Veilig Sportklimaat beleid
Koog-Zaandijkse Tennis Vereniging (KZTV) heeft als eerste Zaanse sportvereniging in augustus 2021 het Veilig Sportklimaat bord ontvangen. Hiermee kan de vereniging aantonen dat zij erkend is voor het Veilig Sportklimaat beleid. Lees hier meer over deze erkenning. Ook tennisvereniging De Cromme Bal is erkend voor het Veilig Sportklimaat beleid. Wethouder Gerard Slegers was hierbij aanwezig, lees hier meer over deze erkenning. Derde Zaanse sportvereniging en eerste voetbalvereniging met een Veilig Sportklimaat beleid is RKVV Saenden.

Op dinsdag 20 september 2022 heeft zwemvereniging ZV De Ham uit handen van verenigingsondersteuner Simon den Heeten de erkenning ontvangen voor het Veilig Sportklimaat beleid. Tijdens de Zaanse Sportverkiezingen 2022 heeft AV Lycurgus de erkenning ontvangen voor  het Veilig Sportklimaat beleid. Wethouder Gerard Slegers overhandigde het bord aan de voorzitter en de twee vertrouwenscontactpersonen in een vol Zaantheater.
Dinsdag 12 juli 2023 heeft Zaanse wieler club DTS tijdens de clubkampioenschappen het bord ontvangen. Beleidsadviseur sport Misja Pool van Gemeente Zaanstad en verenigingsondersteuner Carlo de Vries van Sportbedrijf Zaanstad feliciteerden de club met het Veilig Sportklimaat beleid omringd door de jeugdige kampioenrijders.

Maar liefst drie verschillende verenigingen hebben op het Zaans Sportcongres (18 oktober 2023) het bord in ontvangst mogen nemen van Gerard Slegers. Zwemvereniging De Zaan, korfbalvereniging Furore en voetbalclub Blauw-Wit hebben aangetoond dat zij het Veilig Sportklimaat beleid op orde hebben. Choku Gym is op 26 januari 2024 erkend voor het Veilig Sportklimaat beleid. Vanaf 18 maart 2024 zijn beide Zaans Atletiekverenigingen erkend voor het veilig sportklimaat beleid. AV Zaanland heeft uit handen van Hugo de Haan de erkenning ontvangen.

Een Veilig Sportklimaat biedt ook ruimte om een vervelende thuissituatie te bespreken. Alles is bespreekbaar! 
Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de meest voorkomende vormen van geweld in Nederland. Het aantal meldingen bij de politie en bij Veilig Thuis neemt jaarlijks toe. Voor gemeente Zaanstad ligt hier, samen met partners, een belangrijke opdracht. Binnen een sportvereniging is het belangrijk hier aandacht voor te hebben en dit bespreekbaar te maken. Lees meer over de campagne Ik Zit Klem

Verenigingen die willen starten met een veilig sportklimaatbeleid vinden in de brochure een stappenplan voor het integreren van dit beleid.

Laat aan alle leden zien dat uw vereniging een Veilig Sportklimaat stimuleert.

Het campagnemateriaal kunt u kosteloos aanvragen. Neem hiervoor contact op met onze verenigingsondersteuner(s) van de afdeling Sportstimulering per e-mail: verenigingsondersteuning@sportbedrijfzaanstad.nl of bel 075-653 99 75.

Wij hebben voor u beschikbaar:

  • Posters (A3 formaat)
  • Flyers
  • Stickers
  • Campagne brochure voor bestuurders (incl. handig stappenplan voor het implementeren van een veilig sportklimaatbeleid)
  • Roll-up banner (85 x 205 cm.) tegen betaling van 50 euro

Contact
Verenigingen die een Veilig Sportklimaat binnen de sportvereniging willen opzetten, kunnen zich laten begeleiden voor de verenigingsondersteuners van Sportbedrijf Zaanstad. Neem vrijblijvend contact op met Carlo de Vries via  verenigingsondersteuning@sportbedrijfzaanstad.nl

Deel dit bericht:

Actueel Nieuws

meer berichten

AV Zaanland erkent voor Veilig Sportklimaat beleid

OP BEIDE ZAANSE ATLETIEKVERENIGINGEN IS BELEID OP ORDE Maandag 18 maa...

lees meer

Gewijzigde openingstijden feestdagen 2024

In het voorjaar zijn er een aantal officiële feestdagen waarop onze open...

lees meer

VOLLEYBALTOERNOOI VOOR STRATEN VAN ZAANSTAD

Volleyballiefhebber Marijke Krabbenbos organiseert samen met het Sportbe...

lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Openingstijden receptie


De openingstijden voor het vrijzwemmen en andere activiteiten vindt u via de activiteitenoverzichten van de zwembaden.

OPENINGSTIJDEN RECEPTIE

zwembad De Slag

Maandag 9.00 - 20.30 uur
Dinsdag 9.00 - 20.30 uur
Woensdag 9.00 - 20.30 uur
Donderdag 9.00 - 18.00 uur
Vrijdag 9.00 - 20.30 uur
Zaterdag 9.00 - 14.30 uur
Zondag 10.15 - 12.00 uur

zwembad Zaangolf

Maandag 7.00 - 21.30 uur
Dinsdag 7.00 - 21.30 uur
Woensdag 7.00 - 21.30 uur
Donderdag 9.00 - 21.30 uur
Vrijdag 7.00 - 21.30 uur
Zaterdag 8.00 - 16.30 uur
Zondag 10.00 - 16.30 uur

zwembad De Crommenije

Maandag Opening 2017
Dinsdag "
Woensdag "
Donderdag "
Vrijdag "
Zaterdag "
Zondag "
venster sluiten