Huren Melden Leerlingvolgsysteem Tickets / Inschrijven Zaanse Zomer Experience

AV Zaanland erkent voor Veilig Sportklimaat beleid

19-03-2024

OP BEIDE ZAANSE ATLETIEKVERENIGINGEN IS BELEID OP ORDE

Maandag 18 maart heeft Atletiekvereniging Zaanland de erkenning voor het veilig sportklimaat beleid ontvangen. Aftredend voorzitter Fons Kuijk heeft het bord, dat staat voor deze erkenning, in ontvangst genomen tijdens een feestelijke clubavond. Veel junioren waren deze avond aanwezig en leden die bijzondere prestaties geleverd hebben in het afgelopen jaar, zoals club- en baanrecords. Ook hordeloper Maayke Tjin A-Lim was present, deze zomer vertegenwoordigd zij Nederland (en de Zaanstreek) op de Olympische Spelen.

Door AV Zaanland is de afgelopen periode veel tijd geïnvesteerd in het creëren van een veilig sportklimaat beleid. De club heeft twee vertrouwenscontactpersonen (een dame en een heer), de reglementen zijn aangescherpt en de trainers/coaches en begeleiders hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Het bord is uitgereikt door Hugo de Haan (beleidsadviseur Sport & Bewegen gemeente Zaanstad) en Simon den Heeten (verenigingsondersteuner Sportbedrijf Zaanstad). Hugo de Haan: “Persoonlijke prestaties en ontwikkeling in de sport kan enkel wanneer men zich veilig en vertrouwd voelt. Wanneer je je veilig en vertrouwd voelt bij je club dan ren je sneller, werp je verder en spring je hoger/verder. Daarom is het heel belangrijk dat AV Zaanland is erkend, zodat dit een veilig plek is om te sporten en het sportplezier kan worden gestimuleerd”.

Al in het voorjaar van 2023 heeft de atletiekvereniging AV Lycurgus uit Krommenie de erkenning voor het veilig sportklimaat beleid ontvangen. Sportbedrijf Zaanstad is enthousiast over de groeiende inzet van de Zaanse clubs voor het Veilig sportklimaat beleid: “Het harde werken van de vrijwilligers is beloond en daar profiteren alle leden van. Wij zijn blij dat nu beide Zaanse atletiekverenigingen een veilig sportklimaat hebben”, zo geeft verenigingsondersteuner Simon den Heeten aan. Sportbedrijf Zaanstad heeft AV Zaanland bijgestaan in het traject tot het verkrijgen van de erkenning.

Leo Walraven neemt het voorzittersstokje over van Fons Kuijk.

Alle sportverenigingen die erkend worden voor het veilig sportklimaat beleid ontvangen een bord dat zij op een prominente plaats op het sportcomplex tonen. Hiermee worden sporters, begeleiders en bezoekers geattendeerd op het beleid van de vereniging.

Veilig sportklimaat beleid
Sportverenigingen met een veilig sportklimaat informeren en motiveren sporters, vrijwilligers en bezoekers om zich sportief, positief en respectvol te gedragen. Zodat iedereen in een veilige omgeving met plezier kan sporten. Het beleid besteed aandacht aan pesten, (LHBTI) discriminatie, ongewenste intimiteiten en onsportief gedrag. Gedrag dat niet thuishoort binnen een veilig sportklimaat. Door actief beleid te voeren en een meldpunt in te richten of vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan te stellen, creëert een sportvereniging zelf een veilig sportklimaat. Bij verenigingen met een veilig sportklimaat beleid voeren respect, sportief en positief gedrag de boventoon.

Campagne Veilig Sportklimaat Zaanstad
In 2018 hebben gemeente Zaanstad, GGD Zaanstreek-Waterland en Sportbedrijf Zaanstad de handen ineen geslagen en zijn de campagne Veilig Sportklimaat Zaanstad gestart. Onveilige situaties zijn belangrijk om te bespreken, ook al is dit soms ongemakkelijke of ligt dit gevoelig. Binnen de GGD is een centraal meldpunt ingericht voor sporters, bestuurders en bezoekers van de Zaanse sport.

Een groeiend aantal sportverenigingen is momenteel, tezamen met Sportbedrijf Zaanstad,  bezig met het opstellen en implementeren van een veilig sportklimaat beleid.

Verenigingen die meer willen weten over een veilig sportklimaat beleid kunnen contact op nemen met de verenigingsondersteuners van Sportbedrijf Zaanstad. Zij verzorgen een stapsgewijze begeleiding en hebben informatiemateriaal voor bestuurders en sporters. Neem contact op via verenigingsondersteuning@sportbedrijfzaanstad.nl of 075-65 399 70.

www.veiligsportklimaatzaanstad.nl

Op de foto, v.l.n.r.: Hugo de Haan, Simon den Heeten en Fons Kuijk.
Fotograaf: meneer de fotograaf

Deel dit bericht:

Openingstijden receptie


De openingstijden voor het vrijzwemmen en andere activiteiten vindt u via de activiteitenoverzichten van de zwembaden.

OPENINGSTIJDEN RECEPTIE

zwembad De Slag

Maandag 9.00 - 20.30 uur
Dinsdag 9.00 - 20.30 uur
Woensdag 9.00 - 20.30 uur
Donderdag 9.00 - 18.00 uur
Vrijdag 9.00 - 20.30 uur
Zaterdag 9.00 - 14.30 uur
Zondag 10.15 - 12.00 uur

zwembad Zaangolf

Maandag 7.00 - 21.30 uur
Dinsdag 7.00 - 21.30 uur
Woensdag 7.00 - 21.30 uur
Donderdag 9.00 - 21.30 uur
Vrijdag 7.00 - 21.30 uur
Zaterdag 8.00 - 16.30 uur
Zondag 10.00 - 16.30 uur

zwembad De Crommenije

Maandag Opening 2017
Dinsdag "
Woensdag "
Donderdag "
Vrijdag "
Zaterdag "
Zondag "
venster sluiten