Huren Melden Leerlingvolgsysteem Tickets / Inschrijven Jeugdsport

Zaans Sportcongres

08-06-2017

Sportbedrijf Zaanstad nodigt u uit voor het eerste Zaans Sportcongres op woensdagavond 13 september in Topsportcentrum De Koog.

Het besturen van een sportvereniging lijkt wel moeilijker dan ooit. Er moeten sportieve prestaties geleverd worden, mensen moeten zich thuis voelen op de club en de financiën moeten op orde zijn. Bovendien wordt van een sportvereniging steeds vaker een bijdrage verwacht aan het oplossen van allerhande maatschappelijke vraagstukken zoals: gezondheid en grensoverschrijdend gedrag. Om een antwoord te vinden op deze uitdagingen organiseert Sportbedrijf Zaanstad, samen met haar partners, het Zaanse Sportcongres.

Gastvrouw Barbara Barend gaat met sportverenigingen en deskundigen in discussie over de actuele thema’s. Professionals gaan met u in gesprek over het veranderende (consumenten)gedrag van leden, vrijwilligerszaken, communicatie, sponsoring, talentonwikkeling en topsportbegeleiding, gezondheid en een veilig sport klimaat op de club in praktische workshops.

Bent u verenigingsbestuurder of een Zaanse sportrelatie? Dan zien we u graag op 13 september. Heeft u geen uitnodiging ontvangen, maar bent u wel actief als bestuurder bij een Zaanse sportvereniging? Stuurt u ons dan een mail met het verzoek om een uitnodigingscode te ontvangen.

 

Hoe werkt het?


In de uitnodiging voor het Zaans Sportcongres vindt u de uitnodigingscode. Deze heeft u zo nodig voor aanmelding en ontvangst van uw gratis toegangskaart. Wij raden u aan om het programma goed door te lezen en twee workshops waarvoor u zich wilt inschrijven te onthouden. Onderaan deze pagina kunt u zich vervolgens aanmelden voor het congres.

 

Programma


18.30 uur – Inloop


19.00 uur – Welkom

Gastvrouw Barbara Barend heet u welkom in Topsportcentrum De Koog.
Barbara Barend is oud-topsporter, journalist en uitgever van het magazine Helden. Zij is als geen ander thuis in de wereld van sport en sportverenigingen.


19.15 uur – Nieuw perspectief op bestuurlijke uitdagingen

Frank van Eekeren gebruikte zijn ervaringen als speler, trainer, adviseur en onderzoeker om een nieuw ideaaltype sportvereniging te ontwerpen, de ‘Waardenvolle’ Club. Hij deelt zijn perspectief hoe verenigingsbestuurders ervoor kunnen zorgen dat hun club een waardevolle bijdrage levert aan de veranderende samenleving terwijl tegelijkertijd de clubidentiteit behouden blijft.

Frank van Eekeren is onderzoeker aan het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht en verbonden aan Sport & Society.


19.45 uur – Discussie

Barbara en Frank gaan met u in gesprek over actuele uitdagingen en oplossingen voor verenigingsbestuurders.


20.00 uur – Workshops (verderop leest u meer informatie over de workshops)


21.45 uur – Afsluiting

Met een terugblik op de workshops en een focus op wensen en ideeën voor een sportiever Zaanstad, wordt het Zaans Sportcongres afgesloten.

 

Workshops


In twee rondes van workshops gaan professionals u helpen in het vinden van antwoorden op actuele bestuurlijke uitdagingen. De eerste ronde start om 20.00 uur, de tweede ronde om 21.00 uur. Om 20.45 uur is er een korte pauze en wissel van workshops. U kunt kiezen uit de volgende onderwerpen.

1. Verenigingsleden of consumenten?

Iedereen die al langere tijd rondloopt in een sportvereniging kent de uitdrukking wel: De leden hier zijn consumenten, ze doen niets voor de vereniging, terwijl ze verwachten dat alles maar voor ze wordt geregeld. Dit zogenaamde consumentisme heeft in de afgelopen jaren een behoorlijke opmars gemaakt. Maar wat is dat consumentisme nu eigenlijk en welke handvaten zijn er voor verenigingsbestuurders?

Jan-Willem van der Roest is voorzitter van voetbalvereniging SV Baarn en onderzoeker bij het Mulier Instituut. In 2015 promoveerde hij op het onderwerp Sportconsumentisme aan de Universiteit Utrecht. 

2. Communicatie voor sportverenigingen

Clubblad, digitale nieuwsbrief, twitter, facebook, instagram, website, interne- en externe communicatie, positionering en bereik van de club . . . hoe geef je met alle mogelijkheden die er zijn op effectieve wijze invulling aan goede communicatie voor de vereniging? Hoe presenteer je op juiste wijze de sportvereniging en bereik je (nieuwe)leden, sponsoren en het algemeen publiek? Barry Menger neemt u mee in de creatieve mogelijkheden om te komen tot effectieve clubcommunicatie.

Barry Menger is communicatie professional en het creatieve brein van bureau Counter Creatives, een creatief bureau uit Zaanstad dat haar sporen heeft verdiend met resultaatgerichte communicatie.

3. Welkom op de club: vrijwilligers en sponsoren

Iedere vereniging streeft naar meer vrijwilligers, sponsoren en gasten (potentiele nieuwe leden). Maar hoe zorg je ervoor dat zij zich thuis gaan voelen op de club? Niet voor even, maar structureel. Etienne Verhoeff daagt u uit om op een andere wijze naar uw club te kijken. Is de club wel echt zo open? Hoe ziet de route van de sporter eruit? Aan de hand van zeer herkenbare praktijkvoorbeelden wordt inzicht gegeven in de verwachtingen en beleving van sporters, vrijwilligers en sponsoren en krijgt u praktische tips om mee aan de slag te gaan.

Etienne Verhoeff en Kyra van Leeuwen begeleiden vanuit hun bureau Start2Create diverse sportbonden en sportverenigingen met innovatieve een baanbrekende gastvrijheid concepten naar blijvende betere prestaties op het terrein van vrijwilligers en sponsoren.

4. Een gezonde sportvereniging: veel meer dan een gezonde sportkantine

Sporten is gezond, maar (nog) niet alle sporters leven gezond. Overgewicht en (overmatig) alcoholgebruik komen ook zeker onder sporters voor. Het biertje en de bitterbal in ‘de derde helft’ lijken verweven met de sport en dragen bij aan de clubkas. In deze interactieve workshop gaan Christine Eggenkamp-Vink en Johan Koehoorn met u in gesprek over hoe u uw sportvereniging in beweging krijgt voor gezondheid. Na afloop heeft u concrete tips en een zelfgeschreven stappenplan om direct mee aan de slag te gaan.

Christine Eggenkamp-Vink is oud Olympisch roeister en regisseur van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) Zaanstad. Johan Koehoorn is inspirator, coach en procesbegeleider en werkt voor JOGG-Zaanstad

5. Topsport in Zaanstad: talentontwikkeling en topsportbegeleiding

Topsport vergt uitzonderlijk talent, discipline en doorzettingsvermogen maar ook goede randvoorwaarden zoals: materiaal, zorg, kader en opleiding. Het Topsportfonds Zaanstad ondersteunt sportverenigingen en individuele sporters om het hoogste niveau in hun sport te bereiken. Kees Koomen zet uiteen hoe het Topsportfonds sportverenigingen ondersteunt bij o.a. talentontwikkeling en topsportbeleid en individuele sporters met (financiële) middelen en goede randvoorwaarden.

Kees Koomen is oud top volleyballer en voorzitter van het Topsportfonds Zaanstad dat zich inzet voor verbetering van het topsportklimaat in Zaanstad.

6. Kinderen en jongeren in veilige handen op de sportclub

Helaas komt seksueel ongewenst gedrag nog steeds (te vaak) voor. Kinderen, jongeren en mensen met een verstandelijke beperking zijn kwetsbaar en verdienen een veilig sportklimaat op de club. Hoe voorkom je seksueel overschrijdend gedrag? Wat kun je doen als het toch misgaat? Hoe maak je het onderwerp bespreekbaar op de club? Wisse de Vries zet in een aantal stappen uiteen wat een sportvereniging kan doen om seksueel overschrijdend gedrag te voorkomen en tegen te gaan.

Wisse de Vries is projectmedewerker ‘In veilige handen Zaanstad’ dat streeft naar een veilig klimaat bij sport- en culturele verenigingen in Zaanstad. 

7. De waardenvolle club: tools voor bestuurlijke uitdagingen

Vanuit de verenigingspraktijk worden praktische tools aangereikt om zowel sportieve, culturele, zakelijke als publieke doelstellingen in een goede onderlinge samenhang te realiseren. Als verdiepingsslag op zijn eerdere inleiding zet Frank van Eekeren uiteen hoe het maken van keuzes, het aangaan van de juiste partnerships en het creëren van momentum een waardenvolle club ook voor uw vereniging dichterbij kan brengen.

Frank van Eekeren is onderzoeker aan het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht en verbonden aan Sport & Society.


 

  REGISTREREN

  Werkinformatie

  Overige informatie

  Welke workshop wilt u bijwonen in ronde 1?*

  1. Verenigingsleden of consumenten?2. Communicatie voor sportverenigingen3. Welkom op de club: vrijwilligers en sponsoren4. Een gezonde sportvereniging: veel meer dan een gezonde sportkantine5. Topsport in Zaanstad: talentontwikkeling en topsportbegeleiding6. Kinderen en jongeren in veilige handen op de sportclub7. De waardenvolle club voor bestuurlijke uitdagingen

  Welke workshop wilt u bijwonen in ronde 2? (kies een andere dan in ronde 1)*

  1. Verenigingsleden of consumenten?2. Communicatie voor sportverenigingen3. Welkom op de club: vrijwilligers en sponsoren4. Een gezonde sportvereniging: veel meer dan een gezonde sportkantine5. Topsport in Zaanstad: talentontwikkeling en topsportbegeleiding6. Kinderen en jongeren in veilige handen op de sportclub7. De waardenvolle club voor bestuurlijke uitdagingen


  * Deze velden zijn verplicht

   

   

  Deel dit bericht:

  Openingstijden receptie


  De openingstijden voor het vrijzwemmen en andere activiteiten vindt u via de activiteitenoverzichten van de zwembaden.

  OPENINGSTIJDEN RECEPTIE

  zwembad De Slag

  Maandag 9.00 - 20.30 uur
  Dinsdag 9.00 - 20.30 uur
  Woensdag 9.00 - 20.30 uur
  Donderdag 9.00 - 18.00 uur
  Vrijdag 9.00 - 20.30 uur
  Zaterdag 9.00 - 14.30 uur
  Zondag 10.15 - 12.00 uur

  zwembad Zaangolf

  Maandag 7.00 - 21.30 uur
  Dinsdag 7.00 - 21.30 uur
  Woensdag 7.00 - 21.30 uur
  Donderdag 9.00 - 21.30 uur
  Vrijdag 7.00 - 21.30 uur
  Zaterdag 8.00 - 16.30 uur
  Zondag 10.00 - 16.30 uur

  zwembad De Crommenije

  Maandag Opening 2017
  Dinsdag "
  Woensdag "
  Donderdag "
  Vrijdag "
  Zaterdag "
  Zondag "
  venster sluiten