Huren Melden Leerlingvolgsysteem Tickets / Inschrijven Sportstimulering

Zaans Sportcongres 2019

03-10-2019

Sportbedrijf Zaanstad nodigt u uit voor het tweede Zaans Sportcongres op woensdagavond 16 oktober in Topsportcentrum De Koog.

Het besturen van een sportvereniging lijkt wel moeilijker dan ooit. Er moeten sportieve prestaties geleverd worden, mensen moeten zich thuis voelen bij de vereniging en de financiën moeten op orde zijn. Bovendien wordt van een sportvereniging steeds vaker een bijdrage verwacht aan het oplossen van uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken zoals: gezondheid en grensoverschrijdend gedrag. Om een antwoord te vinden op deze uitdagingen organiseert Sportbedrijf Zaanstad, samen met haar partners, het tweede Zaanse Sportcongres op 16 oktober 2019.

Gastvrouw Mirjam Preusterink (manager Sportstimulering Sportbedrijf Zaanstad) gaat met sportverenigingen en deskundigen in gesprek over actuele thema’s. Professionals gaan met u in gesprek over het veranderende (consumenten)gedrag van leden, senioren binnen de vereniging, communicatie, sponsoring, talentontwikkeling, topsportbegeleiding, gezondheid, aangepast sporten en een veilig sportklimaat op de club in praktische workshops.

Bent u verenigingsbestuurder of een Zaanse sportrelatie? Dan zien we u graag op 16 oktober. Heeft u geen uitnodiging ontvangen, maar bent u wel actief als bestuurder bij een Zaanse sportvereniging? Stuurt u ons dan een mail.

Hoe werkt het?


Wij raden u aan om het programma goed door te lezen en drie workshops waarvoor u zich wilt inschrijven te onthouden. Onderaan deze pagina kunt u zich vervolgens aanmelden voor het congres en twee voorkeuren + een alternatief voor workshops aangeven.

 

Programma


18:30 uur – Inloop


19:00 uur – Welkom

Gastvrouw Mirjam Preusterink trapt de avond af met een korte test, waarin de kennis wordt getoetst van het Zaanse verenigingsleven. Vervolgens gaat zij in gesprek met Ivonne van Tuijl (directeur Sportbedrijf Zaanstad) en Wethouder Sport Gerard Slegers over het Zaans sportklimaat.


19:25 – 19:45 uur Interview met Jiske Griffioen (paralympisch tennisser) over haar carrière en het belang van haar werkzaamheden als ambassadeur voor Fonds Gehandicaptensport.


19:45  – 20:30 uur Eerste workshop ronde


20:30 – 20:45 uur  Pauze


20:45 – 21:30 uur  Tweede workshop ronde


21:30 – 21:50 uur  Monoloog Nelli Cooman 


21:50 – 22:30 uur Korte samenvatting van de avond + afsluitende borrelLocatie:
Topsportcentrum De Koog, Wezelstraat 7, 1541 LZ Koog aan de Zaan

Workshops


In twee rondes van workshops gaan professionals u helpen in het vinden van antwoorden op actuele bestuurlijke uitdagingen. De eerste ronde start om 19:45 uur, de tweede ronde om 20:45 uur. Om 20:30 uur is er een korte pauze en wissel van workshops. U kunt kiezen uit de volgende onderwerpen:

1. Veilig Sportklimaat: Omgaan met pesten en ongewenste intimiteiten
Weerbaarheid als individu en als vereniging

Het is belangrijk dat iedereen veilig kan sporten, maar hoe moet de sportvereniging omgaan met thema’s als pesten en ongewenste intimidatie? Suscha Bermond (vertrouwenspersoon GGD Zaanstreek-Waterland) en Ron van Raaphorst (judo- en weerbaarheidsdocent) geven tijdens een interactieve sessie informatie en delen ervaringen over deze thema’s, daarnaast geven zij weerbaarheidstips.

Suscha Bermond is vertrouwenspersoon bij de GGD Zaanstreek-Waterland. Zij is verantwoordelijk voor het meldpunt Veilig Sportklimaat Zaanstad. Ron van Raaphorst heeft jarenlange ervaring in de judosport. Ron ontwikkelde zijn eigen weerbaarheidsmethode en schreef de boeken van Sterke Ikke en Niet makkelijk en het Grote stoeiboek over dit onderwerp.

2. Betrekken van ouderen bij de sportvereniging
Hoe organiseer ik een sportdag voor ouderen en het vervolg?

Ouderen vormen een steeds grotere groep in Zaanstad. De vraag is hoe deze groeiende doelgroep kan worden verleid zich aan te sluiten bij een sportvereniging. Jan de Haas geeft als organisator van een sport- en kennismakingsdag voor 50 plussers op sportcomplex De Kuil do’s en dont’s.

Simon den Heeten is verenigingsondersteuner van het Sportbedrijf en Jan de Haas is voorzitter van voetbalvereniging SC Hercules. Hiernaast heeft Jan een verleden in de tennis- en de volleybalsport. Ambitie is om sportcomplex De Kuil nog meer te laten leven en daarom werkt hij samen met de andere sportverenigingen op het sportcomplex.

3. Aangepast sporten; ervaar het zelf!
Experience on Wheels

Tijdens deze interactieve workshop van Fonds Gehandicaptensport ga je zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel te bewegen en te sporten. John van der Meer laat sportmogelijkheden voor mensen met een handicap zien. Op deze manier maak je kennis met de sportmogelijkheden voor mensen met een beperking en het motto ‘Normaal waar het kan en aangepast als dit nodig is’. De workshop wordt afgesloten met een partijtje rolstoelbasketbal.

Extra informatie: het dragen van sportschoenen is verstandig!

John van der Meer is docent met een PABO en CIOS-opleiding. In september 1996 heeft hij door een auto-ongeluk een dwarslaesie opgelopen. Na een lange revalidatie en veel sporten kan John weer lesgeven. Sinds 2015 als docent (S)Cool On Wheels; een voorlichtingsprogramma van Fonds Gehandicaptensport, over hoe het is om met een beperking te leven en te sporten. Helaas is het nog niet vanzelfsprekend dat mensen met een beperking in hun eigen buurt kunnen sporten. Hoe mooi zou het zijn als sport voor iedereen is?

4. Talentontwikkeling en ondersteuning
Crowdfunding voor talenten

Yvonne van Gennip Talent Fonds en Topsport Zaanstreek houden zich bezig met crowdfunding om daarmee talentvolle sporters een kans te geven de top te behalen. Heb je interesse in crowdfunding en wil je weten of dat voor jou geschikt is? Deze workshop neemt je mee in de wereld van het crowdfunden. Je leert welke platformen er zijn, hoe een geslaagde campagne er uit ziet, aan welke looptijd en bedragen je moet denken, welke tegenprestaties goed verkopen, hoe je een netwerk activeert en vooral hoe jij jezelf en je droom kunt verkopen aan je potentiele donateurs en sponsoren. De workshop besteedt aandacht aan vragen als:

 • Wat is het verschil tussen crowdfunding en sponsoring?
 • Waar bestaat een goede campagne uit?
 • Hoe betrek ik mijn netwerk?
 • Hoe vind je een sponsor?
 • Maar bovenal, wat is mijn verhaal?

Interessant genoeg om samen met de verenigingen en Topsport Zaanstreek te kijken welke perspectieven er zijn in de gemeente Zaanstad voor de toekomstige en huidige topsporter.

Mark van de Jagt van het Yvonne van Gennip Talent Fonds en Kees Koomen van de stichting Topsport Zaanstreek verzorgen deze workshop.

5. Een (financieel) gezonde kantine
Gezonde hapjes met winst

Sportverenigingen willen een gezonde kantine, maar niet tegen elke prijs. Debby Stam van TEAM:FIT laat zien hoe je kunt toewerken naar een (financieel) gezonde sportkantine. Op een slimme manier kan een gezonde sportkantine ook geld opleveren.

Oud-topvolleybalster Debby Stam begon met volleyballen bij VV Zaanstad en haalde daarna in haar loopbaan onder andere goud bij de FIVB World Grand Prix. Tegenwoordig zet ze zich voor TEAM:FIT in voor een gezondere sportomgeving.

6. Communicatie campagne maken
Combineer de juiste kanalen en middelen voor het grootste effect

Welke communicatiekanalen en -middelen zet jouw vereniging in om jouw boodschap op het juiste moment, bij de juiste doelgroep, effectief en doelgericht over te brengen? Inspireer elkaar en leer van andere verenigingen!

Diana de Bruin (Sportbedrijf Zaanstad) is al ruim 20 jaar actief op het gebied van marketing en communicatie. Zij heeft ervaring op het gebied van database marketing, accountmanagement, sales, event coördinatie en social media.

7. Financieel inzicht en de kunst van het vooruit kijken

Cijfers inzichtelijk maken en de kunst van het vooruit kijken zijn de twee ankerpunten de werkwijze van Marcel van der Vight. Vanuit de kernactiviteit van sportverenigingen richten we de blik op het heden, maar vooral de toekomst. Wat is het doel van de vereniging en hoe denken we dat doel te gaan realiseren? Belangrijk is om de toekomst financieel te onderbouwen en een doorkijk te maken naar de komende jaren. “Meten is weten ……. als je weet wat je meet”. Door grip te krijgen op de cijfers zijn verenigingen in staat om succesvol te kunnen opereren en waar nodig bij te sturen in hun beleid.

 • Juiste persoon op de juiste plaats
 • Taken splitsen (b.v. 2 penningmeesters, ledenadministratie, incasseren van de contributies het maken van een jaarrekening etc.)
 • Wel/niet administratie uitbesteden
 • Efficiënte administratie via www.sportlink.nl
 • Opstellen begroting
 • De exploitatie en de liquiditeit
 • Het benutten van automatisering
 • Deze workshop gaat niet over de BTW-regeling en de Bosa.

Marcel van der Vight is opgeleid als bedrijfskundige en afgestudeerd als accountant. In die functie begeleidt hij al meer dan 25 jaar tal van bedrijven binnen het MKB. Tevens vervult hij diverse (bestuurs)functies bij sportverenigingen en maatschappelijke organisaties.


  REGISTREREN

  Werkinformatie

  Overige informatie

  Geef hieronder aan welke twee workshops uw voorkeur hebben en geef een alternatieve keuze aan:

  Voorkeur 1?*

  1. Veilig sportklimaat2. Betrekken van ouderen bij de sportvereniging3. Aangepast sporten4. Talentontwikkeling5. Een (financieel) gezonde kantine6. Communicatie campagne maken7. Financieel inzicht

  Voorkeur 2? (kies een andere dan bij voorkeur 2)*

  1. Veilig sportklimaat2. Betrekken van ouderen bij de sportvereniging3. Aangepast sporten4. Talentontwikkeling5. Een (financieel) gezonde kantine6. Communicatie campagne maken7. Financieel inzicht

  Alternatieve keuze voor het geval de eerdere 2 gekozen workshops vol zitten. Kies een andere workshop dan bij voorkeur 1 en 2.*

  1. Veilig sportklimaat2. Betrekken van ouderen bij de sportvereniging3. Aangepast sporten4. Talentontwikkeling5. Een (financieel) gezonde kantine6. Communicatie campagne maken7. Financieel inzicht


  * Deze velden zijn verplicht

   

   

  Deel dit bericht:

  Openingstijden receptie


  De openingstijden voor het vrijzwemmen en andere activiteiten vindt u via de activiteitenoverzichten van de zwembaden.

  OPENINGSTIJDEN RECEPTIE

  zwembad De Slag

  Maandag 9.00 - 20.30 uur
  Dinsdag 9.00 - 20.30 uur
  Woensdag 9.00 - 20.30 uur
  Donderdag 9.00 - 18.00 uur
  Vrijdag 9.00 - 20.30 uur
  Zaterdag 9.00 - 14.30 uur
  Zondag 10.15 - 12.00 uur

  zwembad Zaangolf

  Maandag 7.00 - 21.30 uur
  Dinsdag 7.00 - 21.30 uur
  Woensdag 7.00 - 21.30 uur
  Donderdag 9.00 - 21.30 uur
  Vrijdag 7.00 - 21.30 uur
  Zaterdag 8.00 - 16.30 uur
  Zondag 10.00 - 16.30 uur

  zwembad De Crommenije

  Maandag Opening 2017
  Dinsdag "
  Woensdag "
  Donderdag "
  Vrijdag "
  Zaterdag "
  Zondag "
  venster sluiten