Huren Melden Leerlingvolgsysteem Tickets / Inschrijven Sportstimulering

Bewegen voor een gezonde leefstijl: zwemmen met stip op één

07-11-2022

Het is alom bekend dat bewegen goed is. Maar wat moeten we dan eigenlijk doen voor een gezonde leefstijl? Dr. I-Min Lee, professor in de geneeskunde aan de Harvard Medical School, beveelt een aantal sporten aan. Helemaal bovenaan het lijstje staat zwemmen. Voor veel mensen is bewegen in het water een prettige én ook effectieve vorm van lichaamsbeweging. Uiteraard…

‘Starting to Exercise’
De sporten waar Dr. I-Min Lee op doelt worden gedetailleerd beschreven in een gezondheidsrapport van de Harvard Medical School genaamd ‘Starting to Exercise’, waarin enkele van de beste oefeningen ook worden beschreven om uit te voeren. Al deze vormen van bewegen hebben volgens de professor het voordeel dat ze werken aan spieropbouw, gewichtsverlies bevorderen, de gezondheid van hart en hersenen stimuleren en de botten versterken. Bovenal ook zonder al te veel belasting van het lichaam.

Zwemmen: prettig én effectief
Volgens dr. Lee is zwemmen buiten kijf ‘de perfecte training’ omdat hierbij bijna elke spier in het lichaam wordt gebruikt. Wie minstens 30 tot 45 minuten regelmatig zwemt, krijgt een aerobe training die zorgt voor een gezonde verhoging van de hartslag en daarmee een betere doorbloeding van het hart. Daarnaast beschermt het ook de hersenen tegen leeftijdsgerelateerde achteruitgang. Daarbij benadrukt zij dat zwemmen voor de meeste mensen ook een veilige vorm van bewegen is. Bovendien heeft zwemmen weinig impact op het lichaam, omdat de ondersteuning van het water uw gewrichten minder belast. Zwemmen is daarom ook goed voor mensen met artritis omdat het minder belastend is. Het is daarmee voor veel mensen een prettige én effectieve vorm van lichaamsbeweging is. Regelmatig zwemmen kan het risico op chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en beroertes, verminderen. Daarbij kun je met zwemmen heel goed je gewicht onder controle houden en, ook niet geheel onbelangrijk, het kan tevens je humeur verbeteren.

Wandelen: levensverlengend
Daarnaast raadt dr. Lee ook aan om te wandelen. Dit kan in kleine hoeveelheden en op regelmatige basis al wonderen doen voor de gezondheid. Wetenschappers ontdekten dat een stevige dagelijkse wandeling van slechts 20 minuten jaren aan je leven kan toevoegen. Uit het onderzoek van de Universiteit van Cambridge onder 334.000 mensen bleek dat zelfs een bescheiden hoeveelheid activiteit al het leven verlengt. Een ander recent onderzoek wees uit dat bij volwassenen die vier dagen per week 30 minuten liepen, belangrijke verbindingen in de hersenen die verband hielden met geheugenverlies werden hersteld. Het is tevens aangetoond dat het depressie kan verminderen. Uiteraard is wandelen heel goed te combineren met zwemmen en lopend naar het zwembad is dan helemaal een effectieve combinatie.

BRON: zwembadbranche.nl

Start met banenzwemmen of Aqua Sport in zwembad Zaangolf, De Crommenije of De Slag. Informeer naar de mogelijkheden en begin met werken aan een gezonde leefstijl!

Deel dit bericht:

Openingstijden receptie


De openingstijden voor het vrijzwemmen en andere activiteiten vindt u via de activiteitenoverzichten van de zwembaden.

OPENINGSTIJDEN RECEPTIE

zwembad De Slag

Maandag 9.00 - 20.30 uur
Dinsdag 9.00 - 20.30 uur
Woensdag 9.00 - 20.30 uur
Donderdag 9.00 - 18.00 uur
Vrijdag 9.00 - 20.30 uur
Zaterdag 9.00 - 14.30 uur
Zondag 10.15 - 12.00 uur

zwembad Zaangolf

Maandag 7.00 - 21.30 uur
Dinsdag 7.00 - 21.30 uur
Woensdag 7.00 - 21.30 uur
Donderdag 9.00 - 21.30 uur
Vrijdag 7.00 - 21.30 uur
Zaterdag 8.00 - 16.30 uur
Zondag 10.00 - 16.30 uur

zwembad De Crommenije

Maandag Opening 2017
Dinsdag "
Woensdag "
Donderdag "
Vrijdag "
Zaterdag "
Zondag "
venster sluiten