Plezier in de kou op ZaansFit AZ Winterkamp

02-03-2018

Met temperaturen ruim beneden het vriespunt leent de krokusvakantie zich ervoor om lekker binnen te blijven. Vijftig kinderen met overgewicht besloten dat nou juist niet te doen. Zij deden op het AFAS Trainingscomplex mee aan het driedaagse ZaansFit AZ Winterkamp.

Het is woensdagochtend als het kwik de -6 aantikt, de gevoelstemperatuur ligt op het AZ-complex zelfs rond de -16 graden Celsius. Toch staan hier tientallen kinderen met blije gezichten op het veld. Met de ogen gefixeerd op de bal spelen zij fanatiek een potje voetbal en na drie dagen wekken zij niet de indruk er al genoeg van te hebben. Integendeel!

Kylian (9): ‘Vooral pannaveldje leuk’

De kinderen krijgen van maandag tot en met woensdag een inspirerend programma aangeboden waarin plezier, sport, spel en gezonder leven centraal staan. “Ik vind het heel leuk om dit te doen met allemaal kinderen die hetzelfde zijn”, zegt de negenjarige Kylian Zwart uit Zaandam als hij een appel uit een rondgaande mand pakt. “Vooral het pannaveldje is leuk. Ik heb ook een paar keer gescoord.”

Gezonder leven

Het ZaansFit AZ Winterkamp richt zich op meisjes en jongens van 8 tot en met 14 jaar die iets aan hun overgewicht willen doen door meer te bewegen en gezonder te eten en drinken. Het initiatief van gemeente Zaanstad, Sportbedrijf Zaanstad, Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)-Zaanstad, GGD Zaanstreek-Waterland en AZ werd in januari 2017 gelanceerd, kreeg in augustus een vervolg met het ZaansFit AZ Zomerkamp en kent nu dus een tweede wintereditie.

Mihálik en Helmer
Deelnemers krijgen een officieel AZ-trainingsshirt en dagelijks een lekkere en gezonde maaltijd. Onder leiding van AZ-trainers en sportbuurtwerkers van Sportbedrijf Zaanstad worden gevarieerde voetbaltrainingen afgewerkt en sportieve spelletjes gedaan. Ook komen met Ondřej Mihálik en Jeremy Helmer twee spelers van AZ 1 langs bij de groep om te vertellen over gezond eten, veel bewegen en hoe zij als jonge honden vaak voetbalden op straat.

Workshop zelfvertrouwen

Nieuw op het ZaansFit AZ Winterkamp zijn een op maat gesneden fysieke training in de gym van het AFAS Trainingscomplex en een workshop over werken aan je zelfvertrouwen. De kinderen leren hierbij op speelse wijze hoe met tegenslag om te gaan en hoe je sterker in je schoenen komt te staan. Spelenderwijs krijgen de kinderen ook een voedingsworkshop van AZ-sportdiëtiste Gunilla Boomsma.

Groot: ‘Ook voor ouders leerzaam’

Niet alleen de kinderen leren over gezond eten. Ook voor de ouders wordt dagelijks een workshop georganiseerd waarin zij informatie krijgen over maaltijden, dranken en tussendoortjes die gezond of juist ongezond zijn. “Ik ben hier omdat mijn kind meedoet”, zegt Melissa Groot uit Koog aan de Zaan. “Maar op deze manier is het ook voor de ouders erg leerzaam. Van sommige drankjes besef je niet altijd dat ze eigenlijk vol met suiker zitten. Goed om daar bewust van te worden.”

Zwagerman: ‘Inspireren op lange termijn’

“Het is weer een zeer geslaagd kamp”, vindt Dennis Zwagerman, de organisator vanuit AZ. “We geven de kinderen de boodschap mee dat sporten en voeding hand in hand kunnen gaan in het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Mooi dat AZ hieraan kan bijdragen door te laten zien wat topsporters ervoor doen, en dat op zo’n manier dat iedereen met een glimlach naar huis gaat. We hopen de kinderen te inspireren op de lange termijn. Zij verdienen trouwens een groot compliment. Het is drie dagen koud geweest, maar ik heb iedereen elke dag met veel plezier zien terugkomen en niemand horen klagen.”

Preusterink: ‘Stimulerend inhoudelijk beweegprogramma’

“Het is een sportief en stimulerend kamp”, vindt Mirjam Preusterink, manager Sportstimulering van Sportbedrijf Zaanstad. “We willen de kinderen meer bewust maken van de bewegingsmogelijkheden tijdens bijvoorbeeld simpele conditieoefeningen. Over het algemeen doen kinderen niet uit zichzelf push-ups, burpees of squats. Door deze oefeningen in het inspirerende krachthonk van AZ uit te voeren, stimuleer en enthousiasmeer je de kinderen voor deze oefeningen. Hopelijk leidt dat er weer toe dat zij er zelf iets mee gaan doen.”

Zomerkamp
Het initiatief wordt door de betrokken partijen ervaren als een succes en krijgt komende zomer waarschijnlijk weer een vervolg.

Deel dit bericht:

Openingstijden receptie


De openingstijden voor het vrijzwemmen en andere activiteiten vindt u via de activiteitenoverzichten van de zwembaden.

OPENINGSTIJDEN RECEPTIE

zwembad De Slag

Maandag 9.00 - 20.30 uur
Dinsdag 9.00 - 20.30 uur
Woensdag 9.00 - 20.30 uur
Donderdag 9.00 - 18.00 uur
Vrijdag 9.00 - 20.30 uur
Zaterdag 9.00 - 14.30 uur
Zondag 10.15 - 12.00 uur

zwembad Zaangolf

Maandag 7.00 - 21.30 uur
Dinsdag 7.00 - 21.30 uur
Woensdag 7.00 - 21.30 uur
Donderdag 9.00 - 21.30 uur
Vrijdag 7.00 - 21.30 uur
Zaterdag 8.00 - 16.30 uur
Zondag 10.00 - 16.30 uur

zwembad De Crommenije

Maandag Opening 2017
Dinsdag "
Woensdag "
Donderdag "
Vrijdag "
Zaterdag "
Zondag "
venster sluiten