Loltrappen en bewustwording centraal tijdens ZaansFit Zomerkamp

24-08-2018

Bij perfect weer sporten, spelletjes spelen en bewust bezig zijn met een gezonde leefstijl. Van maandag 20 tot en met woensdag 23 augustus deden 45 kinderen enthousiast mee aan het ZaansFit AZ Zomerkamp. Als kers op de taart brachten de nieuwe AZ aanvoerder Guus Til en zijn teamgeneoot Teun Koopmeiners een bezoekje aan het Zomerkamp.

Veel kinderen komen maandagochtend ietwat nerveus binnen bij de vierde editie van het ZaansFit AZ Zomerkamp. Afwachtend, verlegen en schuchter kijken zij de kat uit de boom, maar twee uur later is de sfeer al 180 graden omgeslagen. Tijdens de lunch in het clubgebouw van de Zaanse voetbalvereniging ZCFC – waar het kamp wordt georganiseerd – zijn de eerste vriendschappen al gesloten.

Gezonder leven
Het ZaansFit AZ Zomerkamp – een initiatief van Sportbedrijf Zaanstad, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG-) Zaanstad, GGD Zaanstreek-Waterland, gemeente Zaanstad en AZ – richt zich op kinderen die op gezond gewicht willen komen én hun ouders als ondersteuners daarbij. Ze krijgen een even inspirerend als vermakelijk driedaags sportprogramma aangeboden waarin sport, plezier, spel en bewegen centraal staan.

Spelend sporten en bewegen
Het educatieve karakter van het ZaansFit AZ Zomerkamp gaat hand in hand met het maken van plezier. Dat staat constant voorop en moet zorgen voor enthousiasmeren voor bewegen. Zo worden allerlei sportspelletjes gedaan en is er voor het eerst een memoryspel over groente en fruit en het Zweed loopspel. Daarbij beantwoorden kinderen vragen over bewegen en voeding en vormen zij aan de hand daarvan een zin. “Nut hiervan is dat ze op een speelse manier bewegen, leren over voeding en samenwerken in teamverband”, legt Mirjam Preusterink van Sportbedrijf Zaanstad uit.

Geen chocoladereep
Op dag twee blijkt het positieve effect thuis al merkbaar. Een moeder heeft naar aanleiding van een van de workshops een nieuwe regel ingesteld: geen telefoons tijdens het eten. “Lange tijd geleden dat we zo gezellig hebben getafeld.” Een deelnemer vertelt ‘s avonds een chocoladereep te hebben afgeslagen, een andere ging naar de supermarkt om appels te kopen.

Gezonde gewoontes stimuleren
Tijdens het kamp worden gezonde gewoontes gestimuleerd door onder meer workshops en gezonde, door AZ-diëtiste Gunilla Boomsma samengestelde sportmaaltijden. Ook wordt gedurende het hele kamp water gedronken. “Leuk dat de kinderen en ouders deze drie dagen overal aan meedoen en het thuis ook meteen in de praktijk brengen”, zegt Annemijn Berghuis van JOGG-Zaanstad.

Til en Koopmeiners
Op woensdagmiddag loopt het ZaansFit AZ Zomerkamp op zijn eind als de deelnemers verrast worden door bezoek van twee bekende gezichten. Guus Til en Teun Koopmeiners van AZ melden zich op het veld, waar zij met de kinderen een balletje trappen, op de foto gaan, een praatje maken en handtekeningen uitdelen. Het betekent een fraai slot van een toch al inspirerende driedaagse.

Vervolg
De achterliggende gedachte van het kamp is het geven van een positieve stimulans voor de lange termijn. Een vervolg aan het Zomerkamp kan bijvoorbeeld worden gegeven door deelname aan de 12-weekse ZaansFit-cursus (www.zaansfit.nl) of door gratis te sporten bij jou in de wijk onder begeleiding van sportbuurtwerkers (www.sportbedrijfzaanstad.nl/sportstimulering). Meer hulp nodig bij het bereiken van gezond gewicht bij uw kind? Neem dan contact op met het Centrum Jong (http://www.centrumjong.nl/) bij jou in de buurt.

 

Deel dit bericht:

Openingstijden receptie


De openingstijden voor het vrijzwemmen en andere activiteiten vindt u via de activiteitenoverzichten van de zwembaden.

OPENINGSTIJDEN RECEPTIE

zwembad De Slag

Maandag 9.00 - 20.30 uur
Dinsdag 9.00 - 20.30 uur
Woensdag 9.00 - 20.30 uur
Donderdag 9.00 - 18.00 uur
Vrijdag 9.00 - 20.30 uur
Zaterdag 9.00 - 14.30 uur
Zondag 10.15 - 12.00 uur

zwembad Zaangolf

Maandag 7.00 - 21.30 uur
Dinsdag 7.00 - 21.30 uur
Woensdag 7.00 - 21.30 uur
Donderdag 9.00 - 21.30 uur
Vrijdag 7.00 - 21.30 uur
Zaterdag 8.00 - 16.30 uur
Zondag 10.00 - 16.30 uur

zwembad De Crommenije

Maandag Opening 2017
Dinsdag "
Woensdag "
Donderdag "
Vrijdag "
Zaterdag "
Zondag "
venster sluiten