Huren Melden Leerlingvolgsysteem Tickets / Inschrijven Zaanse Lente Experience

Kick-off campagne Veilig Sportklimaat Zaanstad voor sportverenigingen

23-11-2018

Gemeente Zaanstad, GGD Zaanstreek-Waterland en Sportbedrijf Zaanstad starten preventie campagne Veilig Sportklimaat Zaanstad

Zaandam, vrijdag 23 november 2018 – Tijdens de jaarlijkse netwerkbijeenkomst Sport van de gemeente Zaanstad is woensdag 21 november de campagne Veilig Sportklimaat Zaanstad gepresenteerd. Deze campagne, van de gemeente Zaanstad, GGD Zaanstreek-Waterland en Sportbedrijf Zaanstad, heeft als doel een veilig sportklimaat te creëren waarin alles bespreekbaar is.

Op het Zaans sportcongres van Sportbedrijf Zaanstad in september 2017 stond het thema veilig sportklimaat op de agenda en stelde Barbara Barend de vraag: ”Wat doen jullie aan een veilig sportklimaat?”. Een vraag die door vele verenigingen onbeantwoord bleef. Barbara heeft in haar jeugd diverse goede maar ook minder goede ervaringen opgedaan op het gebied van een veilig sportklimaat. Gelukkig voelde zij zich veilig om deze ervaringen te delen, waardoor passende maatregelen genomen konden worden.

Ook in de maatschappelijke discussie komen steeds vaker thema’s als seksuele intimidatie, discriminatie, arbitrage, LHBTI, pesten en ouders langs de lijn binnen sportverenigingen naar voren. Aanleiding voor bovengenoemde partners om een preventieve campagne te starten gericht op Zaanse sportverenigingen.

Campagne
Het bureau Helden Media van Barbara Barend is de creatieve partner van deze campagne. De campagne draait om het erkennen en herkennen van ongewenst gedrag, het bespreekbaar maken hiervan, maar bovenal het laten zien van de sociale norm en het belonen van goed gedrag. Hiervoor is de slogan: “Jij bent goed bezig” geformuleerd die zowel motiverend als cynisch gebruikt kan worden.

Professionele ondersteuning
Sportbedrijf Zaanstad zorgt voor de uitvoering, ondersteuning en verdere uitwerking van de campagne. Sportverenigingen wordt hulp en ondersteuning geboden in de vorm van informatie en advies, bestaande uit een starterspakket met on- en offline campagne materiaal, workshops, persoonlijke gesprekken (met bestuurders, vrijwilligers, sporters en arbiters) door verenigingsondersteuners en een juiste doorverwijzing naar relevante partijen. Ivonne van Tuijl (algemeen directeur Sportbedrijf Zaanstad): “Na dit thema geagendeerd te hebben op ons sportcongres werd duidelijk zichtbaar dat hier een vervolg op moest komen. Een vervolg waar verenigingen, sporters, trainers en vrijwilligers zelf mee aan de slag kunnen. Dat heeft geresulteerd in deze pakkende campagne waarmee we gezamenlijk stappen kunnen zetten naar een klimaat waar alles bespreekbaar is en iedereen met plezier en veilig kan sporten”.

De GGD draagt zorg voor een onafhankelijk (online) meldpunt waar vertrouwenspersonen advies geven en indien nodig direct handelen. Bij dit meldpunt kan iedereen uit de Zaanse sportwereld terecht, binnenkort is het meldpunt bereikbaar via de website van GGD Zaanstreek-Waterland.

Vanaf januari 2019 wordt de campagne, gericht op verenigingen, bestuurders, sporters, vrijwilligers en ouders, zichtbaar en merkbaar. Events in de vorm van workshops en trainingen worden georganiseerd en alle verenigingen ontvangen campagne materiaal.

Wethouder Sport, Gerard Slegers: “Sporten heeft een belangrijke sociale en maatschappelijke functie. Het brengt mensen samen, levert veel plezier op en het is goed voor de gezondheid. Onsportief of ongewenst gedrag hoort hier niet thuis en moet aangepakt worden. Met deze campagne hopen we samen stappen te zetten door bewustwording te creëren en kennis te vergroten onder sporters, trainers en vrijwilligers. Een veilig sportklimaat waar iedereen zich thuis voelt!”.

Deel dit bericht:

Openingstijden receptie


De openingstijden voor het vrijzwemmen en andere activiteiten vindt u via de activiteitenoverzichten van de zwembaden.

OPENINGSTIJDEN RECEPTIE

zwembad De Slag

Maandag 9.00 - 20.30 uur
Dinsdag 9.00 - 20.30 uur
Woensdag 9.00 - 20.30 uur
Donderdag 9.00 - 18.00 uur
Vrijdag 9.00 - 20.30 uur
Zaterdag 9.00 - 14.30 uur
Zondag 10.15 - 12.00 uur

zwembad Zaangolf

Maandag 7.00 - 21.30 uur
Dinsdag 7.00 - 21.30 uur
Woensdag 7.00 - 21.30 uur
Donderdag 9.00 - 21.30 uur
Vrijdag 7.00 - 21.30 uur
Zaterdag 8.00 - 16.30 uur
Zondag 10.00 - 16.30 uur

zwembad De Crommenije

Maandag Opening 2017
Dinsdag "
Woensdag "
Donderdag "
Vrijdag "
Zaterdag "
Zondag "
venster sluiten